Întrebări frecvente

DA. Certificatul de competente profesionale este recunoscut atat in Romania cat si in toate statele membre ale Uniunii Europene. Este posibil ca anumite state sa solicite si apostilarea certificatului, precum si traducerea acestuia in limba oficiala a statului unde acesta este utilizat.

Pe piata muncii, certificatul de competente profesionale are valoare egale cu cea a unui certificat de calificare sau a unui certificat de absolvire.

 

Certificatele eliberate sunt recunoscute la nivel national si in statele membre ale Uniunii Europene. Pentru recunoasterea internationala poate fi necesara apostilarea certificatului la Autoritatea Nationala pentru Calificari (fostul CNFPA/CNCFPA). Pentru informatii suplimentare accesati http://site.anc.edu.ro/

 

– Xerocopie act de identitate (Carte identitate sau buletin de identitate)
– Xerocopie certificat de nastere
– Xerocopie certificat de casatorie (in situatia schimbarii numelui in urma casatoriei)
– Xerocopie act de studii
– Dosar cu sina sau plic

Din punct de vedere al finalitatii acestui proces, nu exista nici o diferenta. Certificatele obtinute (atat in urma unui curs de calificare sau a unui curs de initiere / perfectionare si cele de competente profesionale) sunt echivalente. Diferenta esentiala este ca prin procesul de evaluare si certificare competentele sunt demonstrate / certificate, in timp ce, prin formarea profesionala acestea sunt formate. Pe scurt, formarea profesionala se adreseaza persoanelor care vor sa invete o meserie, in timp ce evaluarea competentelor se adreseaza acelor persoane care au deja experienta in munca si urmaresc, in principal, obtinerea unui certificat care sa le ateste competentele.

 

DA. Pentru a obtine certificatul de competente profesionale este nevoie doar de cunoasterea meseriei pentru care se doreste certificarea.

 

Este suficienta cunoasterea meseriei pentru care se doreste evaluarea si certificarea competentelor profesionale. Nu este neaparat necesar sa se lucreze in domeniu la momentul evaluarii, dar este necesara experienta anterioara in domeniul respectiv.

 

Conform legislatiei in vigoare furnizorul de servicii de evaluare competente profesionale are obligatia de a elibera certificatul de competente profesionale in termen de maxim 30 de zile de la finalizarea procesului. In situatia in care se doreste eliberarea in regim de urgenta a acestuia (maxim 24 de ore de la momentul certificarii competentelor), candidatul poate solicita acest lucru, contra-cost.

 

Evaluarea incepe in momentul in care se inscrie minim 1 persoana pentru o ocupatie / calificare.

 

In functie de ocupatie / calificare, evaluarea contine probe scrise si/sau orale, observare directa, simulari, recomandari din partea altor persoane terte privind activitatile Dvs in domeniul solicitat.

 

Aplicarea instrumentelor pentru testarea cunostintelor (teste scrise, intrebari orale, interviuri, proiecte, portofolii) pot fi aplicate la sediul furnizorului de servicii de evaluare competente profesionale sau intr-o locatie pusa la dispozitie de angajator, cu conditia ca aceasta sa indeplinesca conditiile optime pentru derularea in bune conditii a acestui proces.

 

Taxa de evaluare se achita in momentul demararii procesului de evaluare si certificare a competentelor profesionale sau imediat dupa sustinerea examenelor.

 

Suntem autorizați de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (fostul CNFPA/CNCFPA) pentru toate calificarile si ocupatiile pentru care ofera servicii de evaluare si certificare a competentelor profesionale. Pentru detalii, puteti consulta Registrul National al Centrelor de Evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale la urmatoarea adresa: http://site.anc.edu.ro/

 

Nivelul de studii minim necesar este invatamant obligatoriu la data absolvirii (4, 8 sau 10 clase).

 

Certificatele sunt recunoscute si au valabilitate la orice angajator de pe teritoriul Romaniei (sau al statelor membre UE), nu doar la angajatorul unde erati angajat atunci cand s-a realizat evaluarea.

 

Conform legii, orice persoana poate beneficia de servicii de evaluare si certificare a competentelor profesionale indiferent de nationalitate sau rezidenta. Singurele conditii sunt sa fie capabil sa scrie, vorbeasca si citeasca limba romana si sa indeplineasca conditia referitoare la nivelul de studii sau echivalentul acestora.

 

Evaluatorii noștri sunt specialisti in domeniul in care realizeaza evaluari si indeplinesc simultan urmatoarele conditii:

– Au studii superioare in domeniul pentru care evalueaza
– Au experienta recenta in munca
– Sunt persoane cu abilitati de comunicare si observare superioare
– Sunt certificati de Autoritatea Nationala pentru Calificari (fostul CNFPA/CNCFPA) pe baza standardului de Evaluator de competente profesionale sau au absolvit un curs pentru aceasta ocupatie, organizat de un furnizor de servicii de formare autorizat.

Sesiunile de evaluare si certificare a competentelor se organizeaza pe baza solicitarii inscrierilor la procesele de evaluare (inclusiv in weekend) si in functie de planificarea realizata cu ocazia primei intalniri dintre evaluator si candidat. Planificarea sesiunilor de evaluare se consemneaza intr-un tabel ce poarta numele de plan de evaluare.

 

In conditiile in care un candidat nu promoveaza un instrument de evaluare aplicat in cadrul procesului, acesta are voie sa participe la o alta proba, prin aplicarea unui instrument asemanator ca structura, continut si nivel de dificultate. Candidatul poate solicita un alt evaluator in cazul in care are obiectiuni privind procesul de evaluare. Nu sunt permise mai mult de 2 incercari.

 

In urma procesului de evaluare si certificare a competentelor profesionale, evaluatorul trebuie sa ia decizia de competenta de forma competent sau inca nu competent. Daca un candidat nu este multumit de rezultatul obtinut, acesta poate depune o contestatie, conform procedurii de contestatie afisate la sediul furnizorului de servicii de evaluare si certificare a competentelor profesionale.